14 Απριλίου 2016

Ιχθυοτροφείο Seloda


Την Τρίτη 12 Απριλίου,  η Α΄ τάξη του σχολείου μας επισκέφτηκε το ιχθυοτροφείο Selonda στα Πολιτικά. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στους χώρους του ιχθυοτροφείου και έμαθαν ότι τα ψάρια που εκτρέφονται είναι το φαγκρί, η τσιπούρα, ο κρανιός, η συναγρίδα και το λαβράκι. Κάθε χρόνο παράγονται 10.000 τόνοι ψάρια που κάποια από αυτά εξάγονται. Τα μεγάλα ψάρια « μάνες», γεννάνε μια φορά το χρόνο για τρεις μήνες. Ο γόνος μπαίνει σε δεξαμενές με φυτοπλαγκτόν που κατασκευάζεται  στο ιχθυοτροφείο και παραμένουν εκεί για ένα μήνα περίπου. Εκτρέφονται με ζωοπλαγκτόν, που είναι ουσιαστικά μικρές γαρίδες κάθε δύο ώρες ενώ οι μητέρες τρώνε μια ειδική τροφή κάθε δύο μέρες μια φορά. Όταν περάσει ο ένας μήνας τα ψαράκια μεταφέρονται στην εξωτερική πλευρά του ιχθυοτροφείου σε καθαρό θαλασσινό νερό. Μετά από 3 - 4 μήνες τα ψαράκια μεταφέρονται με φορτηγά σε κλουβιά που βρίσκονται στη θάλασσα. Όταν περάσουν 18 – 22 μήνες τα ψάρια μπορούν να πουληθούν στο εμπόριο. Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να δουν στο μικροσκόπιο πως είναι το ζωοπλαγκτόν, να πιάσουν αυγά ψαριών καθώς και να δουν πως είναι ο γόνος. Μάλιστα τάισαν  τις μητέρες αλλά και το γόνο. Όταν η ξενάγηση τελείωσε ενθουσιασμένα κάθισαν στην αυλή του ιχθυοτροφείου και ζωγράφισαν τα ψάρια που είδαν.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου